Autor: Kestlikkusuudised • 12. juuni 2024

Foorum “Elevant toas” tuleb taas. Seekord on fookuses 2040. aasta majandusmudelid

Tasakaalus majanduse foorum “Elevant toas” toimub juba teist korda 8. novembril Tallinnas. Tänavu vaadatakse 15 aastat ette ja mõeldakse 2040. aasta majandusmudelitele.
Tasakaalus majanduse foorum “Elevant toas” eelmisel aastal

“Ajalugu ei jää seisma. Ei ole võimalik, et me jääme elama tänasesse päeva nii, nagu see on. Veel enam, me ei saa minna tagasi eilsesse ega üleeilsesse. Meie ainus võimalus on minna homsesse, minna edasi tulevikku,” rääkis Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk Äripäeva Raadio hommikuprogrammis 23. mail.

Novembris toimuva foorumi eesmärk ongi inspireerida Eesti juhte vaatama tulevikku, täpsemalt 2040. aastasse. “Oleme võtnud ajahorisondiks aasta 2040 ja pakume mõtlemisainet ja soovitusi, millised majandusmudelid on aastal 2040 edukad. Meie eesmärk on näidata rohepööret kui suurt ärivõimalust,” lausus Truuverk.

Truuverk selgitas Äripäeva Raadios, kuidas juhid peavad langetama otsuseid 10–15 aasta perspektiiviga. Selleks ongi tema sõnul valitud foorumi keskmesse aasta 2040, et näha ette tuleviku majandusmudeleid ja võimalusi. “Aktsepteerime seda olukorda, kus me oleme, paneme pead kokku ja otsustame, kuhu me edasi läheme,” rääkis ta.

Foorumil esineb ka 2C Venturesi partner Taavi Veskimägi, kes rääkis eile Äripäeva Raadio hommikuprogrammis, et majanduse ja keskkonna jalajälje vähendamine on globaalne megatrend.

2040. aastale mõeldes näeb Veskimägi, et majandusmudelid peavad olema targemad, sest tarbija tahab väiksema keskkonnamõjuga tooteid. Eestil on siin tema hinnangul konkurentsieelis ja võimalus väljuda võitjana. “Mina usun, et 2040. aastal, kui me suudame pakkuda suure kliima-impact’iga (kliimamõjuga – toim.) tehnoloogiaid ja ärimudeleid, see tegelikult tagab meile rahvusliku rikkuse,” rääkis ta.

Selleks on Veskimäe sõnul vaja tarku inimesi. Ta näeb, et noored talendid, kes on välismaa tippülikoolides omandanud hariduse, tulevad tagasi Eestisse ja oodata on ka talente teistest riikidest. Nemad tahavadki Veskimäe sõnul liikuda väärtuspõhistele kohtadele, kus kujundatakse uusi keskkonnaga arvestavaid majandusmudeleid. “Ma usun, et järgneva 10 aasta jooksul me näeme puhta majanduse sektoris mitmeid unicorn’e (ükssarvikuid – toim.) välja kasvamas Eestist,” märkis ta.

“Elevant toas” on kolmeosaline foorumisari, mis sai alguse eelmisel aastal. Mullu jagasid teadlased ja äriliidrid mõtteid tuleviku majandusmudelitest. Tänavusel foorumil astuvad üles KPMG, McKinsey konsultandid, rahvusvaheliste organisatsioonide eksperdid OECDst ja Euroopa komisjonist ning äriliidrid.

Vaata lähemalt programmi ja registreeru siin.

Foorumi korraldajad on Rohetiiger, Swedbank ja Äripäev.

Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Karmen LaurKestlikkusuudised.ee juhtTel: 5271417
Andres RandKestlikkusuudised.ee turunduslahenduste juhtTel: 58274537