Autor: Karmen Laur • 5. juuli 2024

SUUR LUGU | Ülemiste City kujunemistee tulevikulinna etaloniks

Kakskümmend aastat tagasi sündinud nägemus targast ärilinnast õitseb täies hiilguses. Ülemiste City on kui linn linnas – vaid rohelisem, nutikam ja ambitsioonikam.
Ülemiste City rajaja Ülo Pärnitsa nägemusi viivad nüüd teiste seas ellu Ursel Velve ja Mati Freiberg. Foto: Karmen Laur

„Ülo Pärnitsa üks uskumusi oli see, et ettevõtte suurim vara on inimesed,” ütleb Mainor AS rohevaldkonna juht Mati Freiberg. Inimesi Ülemiste Citys jagub – linnaku peale on neid umbes 17 000. Neile lisaks külastajad, kes linnakus asuvates ettevõtetes ei tööta, vaid tulevad niisama jalutama, arsti juurde, poodi või baari.

Ärilinnaku looja ja arendaja, legendaarne ettevõtja Ülo Pärnits visandas tulevikulinnakut juba 2005. aastal: tark ärilinn, mis veab eest Eesti majandust ja loob koha noortele Eesti talentidele, et nad muudaksid maailma kodust lahkumata. Kuigi Ülemiste City on nagu Tallinna linn, mis ei saa kunagi valmis, võib öelda, et Pärnitsa visioon on ellu viidud. Linnakus tegutseb pea 500 ettevõtet, kelle kogukäive on enam kui 2 miljardit eurot aastas. Tööjõumaksude laekumises järgneb Ülemiste City Tallinnale ja Tartule.

Koorekiht ei tule linnakuse aga iseenesest. Selleks on vaja moodsat ja toetavat keskkonda. Linnak on kui katselava uutele ideedele, mis laia ilma lendavad. Milline siis on keskkond, mis soodustab lennukaid ideid ja hoiab koos 17 000 inimest 70 rahvusest?

Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kestlikkusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Karmen LaurKestlikkusuudised.ee juhtTel: 5271417
Andres RandKestlikkusuudised.ee turunduslahenduste juhtTel: 58274537